Dineer in openlucht in de haven: “Artiest, bezoeker, medewerker: iedereen neemt de tijd om samen te eten”

Wie denkt aan eten op een festival, denkt allicht aan papieren bakjes, op de grond zittend of rechtstaand eten tussen twee acts door. Maar op KONVOOI is eten een gezamenlijk, rustgevend en verbindend moment.

Elke avond om 18u kan je mee aan tafel schuiven met 200 andere hongerigen – zowel bezoekers, artiesten als medewerkers. De curatoren nodigden kok en vormgeefster Lore Snauwaert uit om diners te bereiden.

Ook op de vorige editie van KONVOOI stond Lore op de kunstroute. Toen bakte ze pannenkoeken voor bezoekers, nu een volwaardig diner.

“ De artiest die je net zag optreden kan recht tegenover je aan tafel zitten en je vragen om het water door te geven „

Lore Snauwaert

 

Lore Snauwaert: “Ik kook gewoon, voor mensen. Soms word ik ergens gezet als kunstwerk of performance, ook omdat ik keukens bouw of een enscenering voorzie. Maar eigenlijk maakt dat voor mij niet veel uit hoe dat benoemd wordt: catering of kunst. Koken is een kunstdiscipline, dus ik vind het op zich niet nodig om dat dan anders te gaan benoemen.”

Koken wordt over het algemeen nog niet als een kunstdiscipline gezien.

Lore: “Ik vind dat er in de kunstschool plaats zou kunnen zijn voor de richting koken. Koken en architectuur zijn bijvoorbeeld twee praktijken die ontstaan zijn uit de basisbehoeften van de mens. Maar de ene discipline kan je leren op de kunstschool, de andere (nog) niet.”

Lore op KONVOOI 2O22
Brunch op KONVOOI 2022
Lore op KONVOOI 2O22

Zonder koken en architectuur kan je niet overleven, maar zonder andere kunstvormen wel?

Lore: “Dat is een beetje de vraag waarrond ik vaak werk, en waar ik ook mijn scriptie over gemaakt heb. Al heb ik niet de ambitie om die vraag eenduidig te beantwoorden. In mijn artistieke praktijk bouw ik trouwens vaak in functie van het koken. Zo stond ik vorig jaar met een mobiele keuken op KONVOOI.”

Dit jaar op het menu: massadiners in de haven.

Lore: “Ik ga inderdaad 3 keer voor 200 man koken. Die 200 man zijn iedereen die daar op dat moment aanwezig zijn. Artiest, bezoeker, medewerker, vrijwilliger, buurtbewoner: iedereen wordt gelijkgesteld en mag samen komen eten op een lang tafellaken. De artiest die je net zag optreden zit op dat moment misschien recht tegenover je en vraagt je om het water door te geven.”

 

“ Het belangrijkste is nog steeds dat mensen blij zijn met het eten „

Wat mogen we op ons bord verwachten?

Lore: “Ik werk altijd met lokale, seizoensgebonden producten. Ik kook en werk in Gent, dus ik haal mijn ingrediënten zo veel mogelijk bij lokale producenten zoals bioboeren en plukboerderijen in het Gentse. Dan vervoer ik het eten naar Brugge waar ik het serveer. Het eten op KONVOOI zal veganistisch en glutenvrij zijn zodat iedereen kan mee-eten. Ik hoop dan ook dat we met heel veel mensen gezellig samen kunnen eten onder een blauwe hemel.”

Wanneer is dit project voor jou geslaagd?

Lore: “Als ik de mensen blij heb kunnen maken met mijn eten. Dat is nog steeds de basis. Dat is zo leuk aan koken: je weet meteen wat je publiek ervan vindt. Daarom ben ik destijds ook beginnen koken tijdens mijn opleiding grafische vormgeving.”

Mensen mogen je dus complimentjes geven?

Lore: “Dat mag zeker. Al ben ik niet zo goed in het ontvangen daarvan.” (lacht)

 

Wil je dit once in a lifetime diner meemaken?

Voor slechts 10 euro kan je samen met 199 anderen dineren. Elke dag om 18u kan je gewoon mee aanschuiven. Wel vragen we om op voorhand je plek te reserveren.

Eet mee
Close