een-twee

De som van Janes Zeghers en Gustave Demoen is een-twee, een nieuw kunstenaarsduo dat al veel kilometers op de teller heeft bij het performancecollectief De zwarte zusters.

“ We willen de haven vullen met lichamen in plaats van machines „

Gustave en Janes waren beleefden de vorige edities van KONVOOI van heel dichtbij. Omdat ze performden met de zwarte zusters, of omdat vrienden van hen performden op het festival. Dit jaar beleven ze KONVOOI als curator. Hun traject startte met een winterse wandeling in het havengebied.

Gustave: “Het is een heel brute omgeving, met veel beton, water en wind. Het is duidelijk een plek waar je normaal niet komt. Tijdens de week is het hier ook gevaarlijk. Toen ik vorige zomer rondliep in de haven viel mijn oog op een reddingsboei met een gebruiksaanwijzing erbij in de vorm van een pictogram. Dat was de eerste kiem van ons project.”

Janes: “We vinden die pictogrammen interessant omdat ze hypergestileerd zijn en een soort extreme logica uitdragen, terwijl het leven an sich nooit zo logisch is. Dat spanningsveld vinden we als performer prikkelend.”

Hoe willen jullie die pictogrammen artistiek uitwerken?

Janes: “We willen alle pictogrammen die hier aanwezig zijn onderzoeken om daar nadien een performance van te maken.”

Gustave: “Vaak leggen pictogrammen een bepaalde handeling of restrictie op, wat een perfecte, eenduidige richtlijn is voor een performance. Ze moet alleen nog uitgevoerd worden. We willen die performances in een groter artistiek geheel verweven tijdens het festival.”

Janes: “Misschien organiseren we wel een theatrale evacuatie-oefening met alle festivalgangers.”

 

Welke pictogrammen bleven jullie bij na een eerste verkenning in de haven?

Janes: “Soms zijn ze onbedoeld grappig. Zoals een pictogram dat je waarschuwt om niet door een vorkheftruck geplet te worden. Het spreekt uiteraard voor zich dat je je liever niet laat pletten door een machine.

Gustave: “Die pictogrammen lijken de missie te hebben om alles aan te duiden wat fout kan lopen voor de mens. En ze falen keihard in hun opzet, want voor veel problemen bestaan geen protocollen, zoals natuurrampen of psychische problemen.”

 

Hoe willen jullie de havenbuurt invullen tijdens het festival?

Gustave: “We willen de brutalistische setting vooral omtoveren tot iets gastvrij. Door de ruimte te vullen met lichamen in plaats van machines.”

Meer over een-twee

IG Gustave: gustave_demoen

IG Janes: janeszeghers

Meer info

 

 

Close