Moz Floks

Anaïs Maes en Ans Van Gasse vonden elkaar in de wereld van de podiumkunsten. Samen vormen ze het nieuwe theater- en performancecollectief Moz Floks.

“ Een partybus is een oefening tot falen „

Ans: “We zijn allebei heel erg bezig met woord en met beweging en met alle manieren waarop je een verhaal naar mensen kunt brengen.”

Anaïs: “We maakten bijvoorbeeld een kindervoorstelling over klimaatverandering en vonden het belangrijk dat kinderen zich in het verhaal konden verplaatsen zonder dat dat thema gewichtig in de lucht hangt.”

Waarom wilden jullie curator worden van KONVOOI?

Anaïs: “Ik volg het festival al jaren. We vonden dat KONVOOI vorig jaar een ontzettend interessant programma had, maar we merkten in onze omgeving dat Brugge soms als een verre plaats wordt gezien. Daar wilden we iets aan doen.”

Ans: “Het leuke aan KONVOOI is dat je je eigen speeltuin krijgt dat je kan invullen met eigen werk en werk van anderen. Wij zijn als collectief voorlopig met twee, maar we zien dat als iets open. Het is een startpunt voor andere samenwerkingen en ontmoetingen omdat wij heel hard geloven in het idee van samen, collectief dingen te maken die in elkaar overvloeien in plaats van op onze eilandjes te werken.”

 

Welke vibe willen jullie toevoegen aan het festival?

Ans: “Gekte, maar dan zonder naïviteit of escapisme. We willen net heel hard interageren met de wereld en bepaalde thema’s. De clown uithangen is eigenlijk ook een politieke daad, via lichtheid creëer je makkelijker openingen en kijk je anders naar dingen.”

Anaïs: “We zijn clowns, maar dan wel heel radicale clowns. We hangen een politiek van zorg aan, voor onszelf, voor onze omgeving, voor de mensen waarmee we werken, … Maar we benaderen die zorg en radicaliteit ook vanuit plezier.”

Ans: “Ik voeg hier graag aan toe dat Anaïs niets doet wat die niet graag doet. Daar heb ik enorm veel van geleerd. Het is een antwoord op de bitterheid in onze wereld. Als we een thema aanboren doen we dat omdat we dat graag doen, en niet vanuit een belerende ‘we moeten het eens hebben over …’”

Welke clownesk project willen jullie uitvoeren op het festival?

Anaïs: “We willen een performatieve partybus inleggen tussen het station van Brugge en het festival in de haven. Enerzijds om mensen makkelijker op het festival te krijgen, anderzijds omdat zo’n toch heel metaforisch is.”

Ans: “We willen je tijdens die rit veranderen, door een healing journey van 30 minuten aan te bieden, maar daar allicht ook niet in slagen. Iedereen zou wel eens prettig gescamd kunnen worden.”

Waarom een bus?

Ans: “Het leuke en het gevaarlijke aan een bus is dat je er niet zomaar af kan. Je moet blijven zitten tot het eindpunt. Die setting is veel interessanter voor performances dan een zaal: zowel de tocht als de andere passagiers zijn belangrijke elementen. ‘t Is een goeie toepassing van het ‘L’enfer c’est les autres-principe’, want voor iedereen die op de bus zit geldt: suck it up.”

Anaïs: “Ans is vorige zomer ook eens met een bus naar de opnames van tv-quiz Blokken geweest. Dat is toch ook oer-Vlaams, om een ‘bus in te leggen’. Zo’n bus zit dan vol met mensen die hetzelfde doel hebben, maar voor zover ze zelf weten weinig gemeen hebben. Daar willen we graag mee spelen.”

Wat is de ideale partybus volgens jullie?

Ans: “Een partybus is altijd gedoemd tot falen. Omdat dat heel veel druk met zich meebrengt waardoor de kans op een spontaan, authentiek feest haast onbestaande is. Een partybus is een oefening tot falen.”

Anaïs: “Ook al vind ik dat een slim antwoord, toch wil ik eens op een partybus met drag queens stappen.”

Meer over Moz Floks

IG Ans: lnstapans

IG Anaïs: anais.maes

Meer info

 

 

Close